De Var; een van de zes departementen van de regio Provence, vernoemd naar de gelijknamige rivier, die sinds een grenswijziging niet meer door het departement stroomt. Met een heerlijk subtropisch klimaat met zomerse temperaturen tot zo'n 30 graden en zachte winters. 

Er zijn grotere steden als Toulon, hoofdstad van de Var met een historisch centrum met kleurrijke markt, het gezellige Draguignan en marktstad Brignoles in het binnenland. Bekende badplaatsen als Saint-Tropez, een voormalig vissersdorp, waar tegenwoordig enorme jachten in de haven liggen en een mondaine sfeer heerst, maar nog altijd schilderachtig is en een aantrekking heeft op kunstenaars. St. Maxime aan de overkant van de baai, geschikt voor het hele gezin en Frejus met Romeinse gebouwen. Het schiereiland Hyeres met het nabijgelegen eiland Île de Porquerolles waar het nog rustig is met mooie strandjes. 

In het binnenland vind je wat minder grote, maar ook zeer geliefde plaatsen als Lorgues, gelegen in een landelijke omgeving te midden van olijfbomen, wijngaarden en bossen en het hoger gelegen, sfeervolle Tourtour met uitzonderlijk uitzicht over bijna de gehele Provence, het Massif des Maures en de Mont Ventoux. Een van de mooiste dorpen van Frankrijk; "plus beaux villages"

Ook natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen met het Massif de Maures, waar je heerlijk kunt wandelen en autotochten maken. De prachtige Gorges du Verdon met diepe kloven en hoge rotswanden waar de rivier de Verdon doorheen stroomt met haar prachtige blauwe kleur en waar je heerlijk kunt kanoën. In de buurt is ook het Lac St. Croix met blauw water en leuke strandjes. 

Actievelingen stappen op de mountain bike, want er zijn heel veel goed gemarkeerde routes voor diverse niveaus. 

Abbaye du Thoronet is een van de grootste abdijen van de Provence waar nog steeds diensen worden gehouden. Op zondag rond 12 uur openen de deuren en kun je een mis bijwonen. 

Kortom, de Var heeft voor ieder wat wils en is vooral een streek waar het heerijk vertoeven is op een van de vele gezellige terrasjes, met een smakelijk, licht, Provençaals wijntje in een heerlijk klimaat, met zicht over het prachtige landschap!