De Périgord Noir met als middelpunt het Middeleeuwse stadje Sarlat-la-Canéda, met kleine straatjes en gezellige marktpleinen om heerlijk door rond te dolen, met veelal okergele, natuurstenen huizen, een 12e eeuwse kathedraal en schitterende andere oude gebouwen. Na het zien van alle prachtige bezienswaardigheden is het heerlijk vertoeven op een van de vele terrasjes op het ‘Place de la Liberté’. Op zaterdag is er een markt, waar liefhebbers van typische streekproducten als foie gras, confit en truffel hun hart kunnen ophalen. 

De regio kenmerkt zich verder door grotten met prehistorische muurschilderingen, de bekendste wellicht ‘De grotten van Lascaux’, kastelen zoals het kasteel van Beynac-et-Cazenac, hoog gebouwd op een klif boven de rivier de Dordogne, waar diverse films zijn opgenomen en het kasteel van Castelnaud waarvandaan een prachtig panorama over de Dordogne-vallei. Diverse mooie dorpen als La Roque Gageac, Belves, Saint-Cyprien, Les Eyzies de Tayac en Domme met markthallen, brocantes en zomerfeesten. 

De rivier de Dordogne leent zich uitstekend voor het nemen van een verkoelende duik, of stap in een kano en vaar mee met de stroming door het prachtige landschap met glooiende valleien en rotsformaties met kastelen die vaak boven de rivier uitsteken. Ook voor andere sportieve activiteiten ben je in de Périgord Noir op je plek, zo kun je heerlijk wandelen, paardrijden, golfen, fietsen en vissen. 

De Périgord Noir is goed bereikbaar per auto, vanaf Utrecht gezien een kleine 1.000 kilometer en met het vliegtuig kan gevlogen worden op Bergerac of Bordeaux.