Het meest noordelijke deel van de Dordogne wordt de Périgord Vert genoemd; De groene Périgord heeft lagere heuvels, groene weiden en minder dichte bossen, wat zorgt voor een wat doorzichtiger landschap. Her en der verspreid liggen op de toppen van de heuvels statige kastelen, met prachtig uitzicht over de landelijke omgeving. 

Het landschap kenmerkt zich door zonnebloemvelden, tabak en mais, heerlijke zwemmeertjes, grotten en dorpjes met rode bakstenen daken. 

De hoofdstad van de Périgord Vert is Nontron, gelegen in het hart van het Parc Naturel Perigord-Limousin,  met oude stadsmuren uit de 13e eeuw, vakwerkhuizen en kasteel met prachtige kasteeltuin en het 'Musée des Poupées (poppen en speelgoed). 

Het schilderachtige, Middeleeuwse Brantôme wordt ook wel het Venetië van de Périgord genoemd. Gelegen in een bocht van de rivier de Dronne en het oude stadscentrum ligt op een eiland in de rivier. Er is een benedictijnenabdij die in 769 werd gesticht door Karel de Grote. De voormalige kloostertuin is nu een openbaar park. 

Saint-Jean-de-Côle is een van 'Les plus beaux villages de France'. Een klein maar heel fijn dorpje met kabbelend riviertje, prachtige stenen brug en kasteel. Hier lijkt de tijd een beetje stil te hebben gestaan en je ervaart gelijk een gevoel van rust. 

Ribérac; tevens gelegen aan de rivier de Dronne is een typische provincieplaats en wordt ook wel de hoofdstad van de 'foie gras' genoemd. De markt op vrijdag is hier beroemd in de hele omgeving, met in het najaar volop walnoten, truffel en foie gras. Een wat grotere plaats met alle voorzieningen, gelegen midden in de bossen. 

Het Middeleeuwse Bourdeilles ligt boven op de rotsen en heeft een kasteel met prachtige donjon die hoog boven het plaatsje uit torent. Verder een gezellig pleintje met terrassen en de rivier de Dronne om in te vissen en zwemmen. 

Thiviers; gelegen aan de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, is hoger gelegen en zie je van verre liggen. Met Romaanse kerk, Musée du Foie Gras en elke zaterdagochtend markt. 

Het vredige Jumilhac-le-Grand ligt aan de rivier de Isle met Romeinse brug en heeft een imposant kasteel. In de rivier werd vroeger veel goud gevonden en nog steeds zoekt men hiernaar. Er is een museum over de geschiedenis van goud. 

Kortom; deze bijzondere omgeving is zeer geschikt voor rustzoekers, natuurliefhebbers en wandelaars. Dat gecombineerd met charmante dorpjes met gezellige marktjes, musea en restaurantjes waar je heerlijk kunt eten, maakt de Perigord Vert tot een zeer geliefd gebied.